Friday, 9 November 2012

FAKTOR-FAKTOR HAID TIDAK TERATUR

Haid yg tidak teratur adalah satu keadaan dimana kitaran haid x balanceJika anda mengalami haid yang tidak teraturanda tidak akan tahu apabila tempoh anda akan muncul.Kitaran haid yang adalah normal dari 23 hingga 35 hari

Ketidaktentuan kecil pada kitaran haid adalah perkara biasa. Sebagai contoh, anda mungkin mempunyai haid pada tempoh 23 hari pada satu bulan dan pada bulan depan kitaran adalah35 hari. Ini adalah normal.

Ciri-ciri haid yang tidak teratur teratur adalah seperti berikut:

1.Tidak mempunyai haid pada jarak yang besar
2. Tidak mempunyai haid pada beberapa bulan dan diikuti dengan haid yang kerap (contohnya,dua kali dalam satu bulan). Dan lepas tu haid tidak muncul lagi untuk beberapa bulan.
3. Haid tidak datang beberapa bulan dan kemudian pendarahan berlaku berterusan selamabeberapa minggu.
4. Tompok-tompok darah keluar pada jarak diantara haid.

Antara sebab-sebab haid tidak teratur adalah:-

Pertambahan atau penggurangan Berat badan yang mendadak
Terlebih bersenam
Pemakanan tidak sihat (atau diet yang terlalu tinggi dalam karbohidrat)
merokok
penggunaan dadah
penggambilan kafein yang tinggi
Pengambilan alkohol secara berlebihan (mengganggu fungsi hati dalam metabolima estrogen dan progesteron)
masalah dalam pemakanan (eating disorder)
tekanan yang meningkat
Sindrom ovari polisistik (PCOS)
Rahim tidak normal (fibroid / sista / polip / endometriosis)
Ketidakseimbangan hormon
ubat-ubatan
kimoterapi
Baru-baru ini melahirkan anak, keguguran, atau D & C
Breastfeeding

LANGKAH MENGATASI:-

Satu cara untuk mendapatkan kitaran haid yang teratur, adalah dengan menstabilkan hormon tubuh badan. Tubuh badan sebenarnya mempunyai keupayaan yang luar biasa untuk mengimbangi sendiri. Apa yang diperlukan adalah pemakanan yang seimbang dan lengkap. 

 Makanan tambahan yang digariskan di bawah adalah beberapa supplemen yang memastikanbadan anda mempunyai semua nutrien yang diperlukan. Adalah lebih baik untuk menggambilnya dengan konsisten selama lebih dari 3 bulan kerana supplemen tidak bertindak dalam satu malam sahaja...

Multivitamin
Vitamin asas yang penting untuk semua. Pengambilan multivitamin akan memastikan diet harian anda adalah cukup dan lengkap. 

Vitamin b complex
Untuk menangani kesan-kesan stress (yang mana salah satu penyebab haid yang tidak teratur), cuba amalkan vitamin b complex. Vitamin ini kerap dipanggil vitamin anti-stress kerana nutrisi ini digunakan oleh tubuh badan dalam memperbaiki kerosakan apabila dalam keadaan stress.

Magnesium
 Mineral ini telah dikelaskan sebagai 'penenang semulajadi', jadi ia adalah pentingdalam diet sesiapa yang mengalami haid yang tidak teraturMalah, sesiapa sahaja yang sentiasa sibuk akan mendapat manfaat daripada tambahan magnesiumTekanan sering faktordalam ketidakteraturan haiddan mineral ini dapat membantu dalam keseimbangan gaya hidup yang tertekan.

Antioksidan
antioksidan seperti vitamin A, C, E dan Sellenium membantu menghindarkan sel badan menjadi tidak normal. Seperti contoh sekiranya anda mempunyai masalah endometrial hyperplasia (penebalan dinding rahim), adalah baik untuk mencegah sel ini berkembang. Pencegahan adalah dengan mengambil vitamin antioksidan

Asid Lemak yang Penting (Essential Fatty Acids)
Omega-3 dan Omega-6 asid lemak yang telah terbukti untuk menggalakkan kitaran haid yanga stabilWalaupun ketidakseimbangan hormon bukan satu masalah anda, tetapi banyak kebaikkan menambah asid lemak ini untuk diet anda. Ini termasuklah membantu apabila tahap adrenalin tinggi (dalam kes tekanan), pengambilan alkohol yang tinggi dan tahapkolesterol yang tinggiJika badan anda TIDAK mendapat asid lemak yang cukup, kitaran andaboleh terjejas
❀ No comments ❀