Tuesday, 18 March 2014

SEGMEN : AYUINSYIRAH MENCARI RAKAN BLOGGER

http://2.bp.blogspot.com/-nq9KbWbhLKM/UyME3eIj48I/AAAAAAAAEBE/KDvZSvBWhGc/s1600/rakanblogger.jpg

http://i1049.photobucket.com/albums/s389/SYASWEET/assalamulaikum.gif 
hai sahabat2 blogger semua..
kepada sesiapa yang berminat...jom la join segmen ni untuk tambah rakan2..
^^, 

Kepada Ayu Insyirah :
Sya-sya berasal dari Negeri Selangor Darul Ehsan
:3 

syarat-syarat mudah untuk join segmen Ayu Insyirah :-

1. sebelum tu pertama sekali ayu minta sangat kawan2 follow ayu dulu..bolehkan..hehe
2. tajuknyer SEGMEN : AYUINSYIRAH MENCARI RAKAN BLOGGER
3. gam kuat2 gambar banner diatas dan linkkan ke entry ini ye
4. kemudian.... kawan2 jawab sikit soalan ni... ANDA BERASAL DARI NEGERI MANA? (ayu berasal dari negeri johor)
4. kalau kawan2 nak tag rakan-rakan blogger yg lain pun boleh...tak tag pun takpe...hehehe
5. siap....gam kuat2 kat ruangan komen kat bawah...hehehe

TAMAT PADA : JUMAAT  21 /3/2014 jam 10.00 malam


so tgu ape lagi..jom la join!!!
selamat bersegmen semua..

Tuesday, 11 March 2014

#PRAY4MH370

 



http://i1049.photobucket.com/albums/s389/SYASWEET/assalamulaikum.gif
 hai sahabat pembaca yang disayangi semua..
maaf sangat2 sebab lme da syasya xhapdate entry..
hmmm.. untuk makluman korg semua..
now, syasya da bkerja di PEJABAT KESIHATAN PUTRAJAYA
yup2..^^,v
heehee.. tu yang lame mnyepi..

korg...1 dunia da gempur dgn berita kehilangan pesawat mh370 right?
sedih la..
taw x..syasya mmg takut sgt dgn pesawat xkisah la jet ke..kapal terbang ke..helikopter ke..
hmm.seumur hidup mmg dbelenggu perasaan takut ni..
kes2 mcm ni la yg syasya tkut..hilang, terhempas..and ape2 je la yg seumpama dengannya.
kt opis asik bkk fon..tgk news..klu kt umah lak..asik bkk tv tgu news..



syasya harap sgt semua penumpang n crew pesawat mh370 selamat kembali ke tanah air kita Malaysia



syasya taw semua pasukan penyelamat memainkan peranan yg cukup baik..
so..ape pon..kite biarkan mereka menjalankan tugas mereka..
selebih n sebaiknya  kita bertawakal kepada Allah s.w.t

klu kes ini berlaku seperti kes pesawat terhempas di Bario...
syasya harap sgt  doktor kerohanian Skylab dpt turut membantu..
hmmm..bkn sng na settle kan kes yg besar mcm ni.. :'(

oke la...
syasya na sambung kerja ni..smbil mjga adik saiful..
ops jd babysitter ke??
huhu..




Sunday, 2 March 2014

LA TAHLA : JANGAN MEGELUH

http://i1049.photobucket.com/albums/s389/SYASWEET/assalamulaikum.gif
Dalam kehidupan seharian kita sering mendengar kata-kata keluhan daripada sahabat, keluarga, dan sebagainya..apatah lagi zaman serba moden ini..pastinya di laman sosial menjadi pilihan umum untuk melepaskan keluhan...bahkan..diri kita juga tidak ketinggalan dalam melakukan hal sedemikian..

Sesungghuhnya, sikap mengeluh mununjukkan seolah-olah kita menyalahkan Allah yang maha mengatur segala atas muka bumi ini..selain itu juga..sikap ini seolah-olah kita tidak beriman kepada qada dan qadar..


Ketika kita mengeluh:

“eeeiii, aku penat sangat..."

ALLAH menjawab:
(وَجَعَلْنَا نَوْمَكُمْ سُبَاتًا)
“ Dan KAMI jadikan tidurmu utk istirehat (An Naba' : 9)

Ketika kita mengeluh:
“Beratnya dugaan ni, tak sanggup rasanya aku..."


ALLAH menjawab :
(لَا يُكَلِّفُ اللَّهُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا)
“ AKU tidak membebani seseorang, melainkan sesuai kesanggupan”
(Al Baqarah : 286)

Ketika kita mengeluh : “Serabutnyaa..."

ALLAH menjawab :
( أَلَا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ)
“ Hanya dgn mengingatku hati akan menjadi tenang”
(Ar Ra'd : 28)

Ketika kita mengeluh:
“Apa yg aku buat ni semua sia-sia..."

ALLAH menjawab :
(فَمَنْ يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَيْرًا يَرَهُ)
"Siapa yg mengerjakan kebaikan sebesar biji zarah sekalipun, nescaya ia akan melihat balasannya ”
(Al Zalzalah : 7)

Ketika kita mengeluh:
“ tak dak sorang pun yg nak tolong aku..."

ALLAH menjawab:
(وَقَالَ رَبُّكُمُ ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ)
“ Berdoalah (mintalah) kepadaKU, nescaya Aku kabulkan”
(Al Ghafir : 60)

Ketika kita mengeluh :
“ Aku sedihh sangat...”

ALLAH menjawab:
ِ ( لَا تَحْزَنْ إِنَّ اللَّهَ مَعَنَا ۖ )
“ Jgnlah kamu berduka cita, sesungguhnya Allah beserta kita "
(At Taubah : 40)

Jgn byk mengeluh . Banyakkan bersabar dan teruskan kehidupan ini , dgn taqwa...mulai saat ini..kita jauhilah sikap mengeluh oke..
jika kita pernah mengeluh dalam kehidupan dan kita menyedarinya...so, cepat2 istighfar ...mohon keampunan daripada Allah. Sesungguhnya Allah maha pengampun.


Moga-moga Kita Menjadi Insan Yang Bertakwa ^^,




 

OPS KERJA vs OPS JOG



 http://i1049.photobucket.com/albums/s389/SYASWEET/assalamulaikum.gif
Hai ape khabar sahabat semua..
Sihat? bagus la..syasya pon sihat juga...
Jangan lupa perbanyakkan minum air dimusim panas macam ni.. ^^, pesanan dpd penaja..

Hari ni, syasya na hapdate mengenai diri syasya...lme da agaknye ye xdgr kabar syasya..huhu..bagi sesiapa yang mengikuti perkembangan diri yg tidak seberapa ni..jom la..bace.. heehee :3

OPS KERJA!!!

Syukur Alhamdulillah..mulai esok, 3/3/2014 (ISNIN), syasya da bole start bekerja di Pejabat Kesihatan Putrajaya..
weee...walaupon contract..xkesah la janji syasya dapat berdikari dan merasa hasil pencarian titik peluh sendiri...right??
xthu lg syasya akan ditempatkan di unit mane..but dgr cerita syasya mybe dtmptkan di unit vector..wooo..camne la agaknye bekerja di unit tu?? dupddup...serius berdebar jantung ni...
harap sangat syasya dapat bekerjasama dengan semua pegawai dan memiliki rakan kerja yang baik2..plus2 dpt berkhidmat lebih lama disitu..bkn ape...sbbnye tmpt kerja tu xjauh dr rumah...jimat kos!!!
one more thing, yg menariknye..syasya dpt bkerja dbawah 1 bumbung dgn BFF syasya..spe lg kalo bkn Zaty..uhuuu..xsabar na jmpe kamooo syg..

OPS JOG!!!

Ohya..bru2 ni..syasya berjumpa dgn sahabat lama ; Nora, Nad, Eliz.....
Kebetulan sgt kami semua mempunyai misi yg sme..'turunkan berat badan' opsss..heehee....
Almaklumla..bdn syasya ni da bambam..so..kami sepakat utk tubuhkan group jog...
Every tuesday and wednesday kmi akan trun ke Pullman Lake.. perghhh..mmg memenatkan..tp best.. ^^, other than that...syasya bru je practice zumba dance..hahahaha..mmg klakar la sebabnye syasya xbole na follow step tu 100%..buat step sendiri pulak jadinye...konon na ajar shabat2 syasya tu...tp diri sendi x lepas lg...adehhh...

Ta tahu la macam mne lepas ni...hmmmm :(
Mybe waktu hbis kerja tu clash dgn waktu jog syasya nanti..
Hope sgt xggu waktu jog and syasya msh bole join OPS JOG.. :D



*wish mr.S dpt kerja segera...namo sedey2...saba ea..rezeki tu ada dimne2...kuatkan hati & iman.. in shaa Allah dipermudahkan...