Thursday, 26 June 2014

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN ALMUBARAK

http://i1049.photobucket.com/albums/s389/SYASWEET/assalamulaikum.gif 
hai sahabat pembaca di luar sane..
ape kaba korg..
^_^ 
syasya Alhamdulillah sihat..n da sembuh dpd pnyakit chickenpox ari tu..
hmm..pejam celik pejam celik da nk masuk bulan yg dnanti2kan oleh umat islam iaitu, bulan Ramadhan, yg jtuh pada tarikh 29 JUN 2014..
haa..cmne ngn persiapan korg? da ready na rebut pahala??
hope sahabat semua da bersedia..

Inshaa Allah, syasya doakan semoga amalan ibadah kita semua diterima Allah s.w.t pada bulan yang mulia ini, amin.. 
Selamat berpuasa drpd sya-sya sekeluarga.
 



Friday, 6 June 2014

AWAS, KESALAHAN YANG LAZIM KETIKA MENCUCI MUKA!!


Hai sahabat pembaca yg disayangi semua ^____^ 
td, mase syasya tgh google2 pasal penjagaan kulit muka..tetibe terjumpa la tips dpd remaja.karangkraf.com tentang kesalahan ketika mencuci muka..so, rse mcm na share pulak dengan korg artikel ni..
selamat membaca yea.




Terdapat 5 cara yang salah  ketika mencuci muka...

   MENCUCI DALAM KEADAAN TERGESA-GESA
Ya, memanglah mencuci muka adakalanya nampak remeh dan terlampau mudah untuk di lakukan. Tetapi, ia sebenarnya sangat penting buat para gadis. Sikap kamu yang terburu-buru ketika mencuci muka boleh menyebabkan kotoran di muka tidak hilang sepenuhnya. Apa kata ambil sedikit waktu dalam masa 2-3minit untuk memanjakan kulit muka dengan urutan lembut jari jemari.

   MENGGUNAKAN AIR YANG TERLALU PANAS
Ada sesetengah berpendapat membilas basuhan muka menggunakan air suam adalah sesuatu yang bagus untuk kesihatan kulit. Namun itu tidak bermaksud kamu perlu menggunakan air yang masih panas berasap. Pekara ini akan menyebabkan kulit kamu kemerahan dan silap haribulan ada juga kulit yang melecur.

   KESALAHAN MENGGUNAKAN PRODUK PENCUCI MUKA
Tidak semua produk yang ada di pasaran sesuai di pakai oleh para gadis. Oleh itu wahai gadis, pastikan produk yang kamu pakai benar-benar bersesuaian dan memberi kesan positif pada kamu! Seeloknya carilah pencuci yang mempunyai kandungan susu  dan bahan yang boleh mengekalkan kelembapan kulit di wajah.

   TIDAK MEMAKAI PELEMBAP KULIT SELEPAS MENCUCI
Bercakap tentang kelembapan kulit, adalah satu kesalahan bila kamu tidak mengaplikasikan krim pelembap di wajah selepas mencuci muka. Oleh itu, belilah krim pelembap yang bersesuaian dengan jenis kulit agar ia memberi kebaikan pada kulit.

   TERLEBIH GUNA ‘WIPES’
Fungsi utama wipe adalah menghilangkan segala kotoran yang melekat di kulit wajah. Namun, jika terlalu kerap menggunakan tisu basah ini kulit muka kamu boleh mengering dan besar kemungkinan akan memberi kesan yang tidak baik. Oleh itu, elok jika kamu gunakan beberapa langkah yang betul seperti bersihkan ia dengan penangal solekan kemudian di ikuti dengan sesi membasuh muka agar kulit wajah sentiasa sihat dan segar.

HAPPY BLOGWALKING TOGETHER-GETHER BY MISS FATYN


klik SINI untuk join!!!

Thursday, 5 June 2014

OHNO, CHICKEN POX!!!!!



hai sahabat pembaca  semua  ^_^v
hope korg semuanya dlm keaadaan sihat sejahtera..
na taw sesuatu ta...syasya kne chicken pox la korg.
huhuhu..syukur keadaan syasya  xla truk sgt..yg tumbuh pon ta banyak..phew..
now ade bintik2 tu yg da pecah n ade yg belum..
yg sakitnye dekat kulit kepala..ssh na tido..yg lain ok je stakat ni..
mulanya syasya demam lepas balik jog hari Rabu, then, hari Sabtu, hari Nad bersanding bintik-bintik merah mula tumbuh~~ syasya ignore je, pg jgk majlis tu dengan rakan2 yang lain..heehee (bdk degil)

Pengalaman???
mmg xde la..ta pena kena pon..juz dgr nasihat org...jgn itu,jgn ini..tu jela..kena pantang la..




CARA SYASYA MERAWAT CHICKEN POX

Untuk rawatan awal ni syasya makan ubt yg doktor bekalkan, antibiotik,lotion calamine,ubt gatal..

Pastu untuk peringkat pengecutan luka, syasya try guna kunyit hidup,daun semambu n bedak sejuk.


Last sekali untuk peringkat hilangkan parut, syasya da siap2 kirim kt Mr.S belikan minyak bio-oil.



*semua pic2 ini dicopy dpd Mr.Google







Td bru je pg klinik mntk pnjgkn tempoh mc.. doktor pon ok je...suka pulak doktor tu tgk luka ni da kering...tp tu baru dekat muka doktor...kuikuikui..blom kt tempat2 lain..

ohya..b4 syasya terlupa, humm..this week,syasya cuti rehat kt rumah mak sini..
and another 1 week..syasya bercuti di Pahang...weeee~~~~
lme da planning na blik sana jumpa mak&abah..temtu dorg pon rindu,,
mggu tu jgk dorg na buat kenduri kesyukuran..katenye..tentu meriah..aww..ta saba na bermain dgn anak buah...

oke la syg2 semua, jum la pg tito, selamat malam!!

Segmen Blogwalking Di Bulan Jun By Miss BaNu



Assalammualaikum..
Hari ni nak buat Segmen, so harap korang semua sudi join segmen simple ni hehehe.

Syarat2
1) Harap Korang boleh Follow Blog ini ..
2) Buat entry dan letakkan tajuk Segmen Blogwalking Di Bulan Jun By Miss BaNu.
3) Like My Fanpage Facebook Jika Sudi.. 

4) Tinggalkan link entry korang di ruangan komen di bawah ini.
5) Segmen ini bermula pada 4 Jun dan berakhir pada 15 Jun 2014.